Veel consumentenmeststoffen bevatten hoge gehaltes vinasse — sommige bestaan zelfs voor 100% uit vinasse.
Vinasse uit suikerbieten kan aanzienlijke hoeveelheden zout bevatten.
Dit maakt directe toepassing als meststof problematisch vanwege het risico op verzilting van de bodem en negatieve effecten op waterkwaliteit en bodemstructuur. Hoewel vinasse rijk is aan nuttige organische stoffen en voedingsstoffen zoals kalium, vereist het hoge zoutgehalte — samen met een hoge biochemische en chemische zuurstofvraag — een zorgvuldige behandeling en gecontroleerde toepassing om duurzaam te kunnen zijn.
Waarom suikerbietenvinasse zo zout is
- Melasse als bron: Bietenmelasse, de basis voor vinasse, bevat van nature veel mineralen en zouten.
- Extractieproces: Tijdens de alcoholproductie worden deze zouten geconcentreerd in het resterende bijproduct: vinasse.
De problemen met een hoog zoutgehalte
- Milieuvervuiling: Het lozen van onbehandelde vinasse kan leiden tot verzilting van bodem en water, en verandert de chemische eigenschappen ervan.
- Verslechtering van de bodem: Hoge zout- en natriumconcentraties kunnen poriën verstoppen, het bodemleven verstoren en de bodemstructuur aantasten.
- Invloed op gewassen: Te veel zout remt de groei en productiviteit van planten en vereist een nauwkeurige dosering bij toepassing.
Waarom Garden Gold geen vinasse gebruikt
Vanwege de bekende risico’s die vinasse met zich meebrengt, zijn alle producten van Garden Gold 100% vinassevrij. In plaats van goedkope reststromen gebruiken wij gezuiverde, plantaardige ingrediënten zoals zeewierextract, aminozuren en humus-/fulvozuren. Dit resulteert in een schonere, effectievere en veiligere meststof — zonder zoutstress of milieubelasting.
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.